دوشنبه ساعت 19:00، در لایو اینستاگرام، مروری داشتیم بر کتاب « خون نحس» با حضور عادل طالبی و صدرا امامی مترجم کتاب
ده سال بعد، یعنی در سال 2013، ارزش این استارتآپ به بیش از 9 میلیارد دلار رسید. برای مقایسه، باید بگویم که ارزش اوبر در آن سال 3.5 میلیارد و ارزش اسپاتیفای 4 میلیارد دلار بوده است. ترانوس از همه پیشی گرفته بود. در سال 2015، تعداد کارمندان شرکت به بیش از 800 نفر رسیده بود. برترین
استاد دانشکدۀ شیمی استنفورد مشاور هیئت مدیره ترانوس بود و افرادی مانند هنری کیسینجر، جورج شولتر و جیمز متیس عضو هیئت مدیره بودند. اما ناگهان در سال 2017، تقریبا تمام 900 میلیون دلار سرمایۀ جذب شده صرف هزینههای دادگاه شد. در سال 2018، یک میلیون آزمایش خون انجام شده توسط این شرکت، باطل یا تصحیح شد و هماکنون برای ترانوس تقریبا هیچچیزی باقی نمانده است. همان رسانههایی که روزها به دنبال مصاحبه با الیزابت و پیگیری اخبار ترانوس بودند، حالا با همان پشتکار، خبرهای دادگاه را پوشش میدهند. جلسات دادگاه برای رسیدگی به پروندۀ این شرکت هنوز در حال برگزاری است و امکان دارد برای الیزابت حکم حبس طولانی صادر شود.
خون نحس، داستان واقعی تبدیل شدن یک آرمان زیبا به یک دروغ بزرگ است؛ داستانی که نشان میدهد چگونه ارزشآفرینی جایش را به اعتبار شخصی یک نفر میبخشد. جان کریرو، خبرنگار والاستریت ژورنال، که گزارشهایش یکی از دلایل اصلی سقوط ترانوس است، در این کتاب از درون ماجرا، چگونگی سقوط این استارتآپ را شرح میدهد.
این کتاب میتواند درسهای بسیاری برای فعالان اقتصادی، به ویژه در زیستبوم استارتآپی داشته باشد. به مدیران، نقش پررنگ انتخابها را نمایش میدهد؛ به سرمایهگذاران، اهمیت وجود هیئت مدیره متخصص را گوشزد میکند و در تمام این مسیر، با یک داستان هیجانانگیز، بر نقش مهم اخلاقمداری تاکید میکند.
امروزه شاهد ظهور و افزایش تعداد کسبوکارهای نوپا هستیم که هر روز، اخبار جدید و پُرهیاهویی از آنها به گوش میرسد. هدف تمام این هیاهوها و سروصدا بهپاکردنها دیدهشدن است، اما نه هر دیدهشدنی!
هزاران سال، یعنی از همان آغاز فعالیتهای تجاری بشر، «دیدهشدن» یکی از اهداف اصلی «بازاریابی» بوده است. استارتآپها و کسبوکارهای نوپا هم مانند هر کسبوکار جاافتادۀ دیگر، و حتی بیشتر از آنها، نیاز دارند دیده شوند؛ اما هدف بعضی استارتآپها تنها آن است که سرمایهگذاران و اکوسیستم آنها را ببینند! هیاهویی که برای هیچ بر پا میشود فقط به این امید که توجه سرمایهگذاران جلب شده و در نهایت، سمت شغلی مدیر ارشد اجرایی یا همبیانگذار در رزومۀ کاری آنها و پروفایل لینکداینشان اضافه شود.