اهمیت و نقش پروتیین در رژیم غذایی
پروتیینها نوعی از مواد مغذی هستند که مصرف آنها در رژیم روزانه از اهمیت بالایی برخوردار است و در ساخت برخی هورمونها، آنزیمها و آنتیبادیها مفیدند. بخش اعظم پروتیینها در منابع گیاهی و حیوانی مختلف از جمله گوشت قرمز، گوشت سفید، غذاهای دریایی، لوبیا و نخود، تخممرغ، فرآوردههای فرآوریشده سویا و دانههای خوراکی یافت میشود.
محققان توصیه میکنند افراد با مصرف هفتهای 227 گرم غذاهای دریایی و دیگر مواد حاوی پروتیین، مقدار نیاز هفتگی خود را به این مواد مغذی تامین کنند. این مقدار نیاز، با توجه به سن و نیاز بدن به کالری، متفاوت است؛ مثلا در کودکان این میزان کاهش مییابد.
مصرف پروتیینها بهعنوان یکی از مواد مغذی ضروری، به بدن در انجام عملکردهای مهم کمک میکند. از جمله میتوان به ساخت و ترمیم ماهیچهها، استخوانها و اندامها، تنظیم هورمونها و حفظ عملکردهای دستگاه ایمنی اشاره کرد. اما، زیادهروی در مصرف پروتیینها نه تنها کمکی به سلامت افراد نمیکند، بلکه مشکلاتی را نیز درپی خواهد داشت. مقدار پروتیینی که هر فرد به طور روزانه مجاز به مصرف آن است، به عواملی چون سن، جنس، وزن و میزان فعالیت بدنی بستگی دارد.
متخصصان میگویند زنان به طور متوسط روزانه به 46 گرم پروتیین نیاز دارند و این مقدار در مردان بالغ به روزانه 56 گرم میرسد. از سوی دیگر، اگر وزن بالاتر یا فعالیت بدنی بیشتری دارید برای سالمماندن به مقدار پروتیین روزانه بالاتری نیاز دارید. ورزشکاران برای پرورش عضلات روزانه به 6 /0 تا 9 /0 گرم پروتیین احتیاج دارند.
در ایران، مصرف بیش از حد پروتیین اغلب در میان ورزشکارانی دیده میشود که در رشته بدنسازی فعالیت میکنند و قصد ساخت عضله دارند. طبق آمارهای ارایه شده، نسبت به میانگین جهانی، مقدار پروتیین بیشتری به این گروه از افراد توصیه میشود که متاسفانه ممکن است در درازمدت گاه عوارض جبرانناپذیری بهدنبال داشته باشد.
این خطر تا حدی جدی است که پزشکان معتقدند زمانی که مصرف پروتیین به بیش از سه برابر حد معمول برسد، رشد تومورهای سرطانی تا حد قابلتوجهی افزایش مییابد؛ طوری که بررسیها نشان میدهد مصرف زیاد گوشت قرمز و سوسیس و کالباس احتمال بروز سرطان پروستات و روده بزرگ را بالا میبرد. از سوی دیگر، استفاده از منابع گیاهی این خطر را کاهش میدهد.