سیزدهم جمادی الثانی سال 64 همسر مولانا امیرالمؤمنین علیه السّلام، مادر آقا قمر بنی هاشم، شیر میدان نبرد ؛ حضرت فاطمه کلابیه ملقب به ام البنین سلام الله علیها به شهادت رسیدند.
یکی از بانوانی که ازطرف پنج امام معصوم بسیار مورد تکریم قرار گرفته حضرت ام البنین سلام الله علیها است.
در عظمت شان و مقام ایشان همین بس که امام حسن و امام حسین علیهم السّلام وحضرت زینب وحضرت ام کلثوم علیهما السّلام ایشان را مادر خطاب میکردند.???????? واما بی بی حضرت ام البنین همیشه خود را کنیز آن بزرگواران میدانست و ایشان به شدت دوستدار و شیعه واقعی وفادار به حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بودند.
حضرت ام البنین با اینکه در کربلا نبوده اند اما پرچمدار عزای مولا سیدالشهداء ویکی از بکائین و گریه کنندگان عالم بودند.
یکی از دلائل عدم حضور ایشان در کربلا اینست که حکم همسران اهلبیت علیهم السّلام نیز همانند همسران پیامبر اکرم میباشد. همانطور که همسران پیامبر اکرم نباید بعد از ایشان تا ابد ازدواج کنند ونباید از شهرخود خارج شوند، همسران ائمه اطهار علیهم السّلام نیز چنین بوده اند وبه همین خاطر حضرت نتوانستند از مدینه خارج شده و به کربلا بروند. اما در عوض چهارپسر شجاع و باعظمت خویش به نامهای حضرت قمر بنی هاشم اباالفضل العباس و عبدالله و جعفر و عثمان ویک دختر بنام خدیجه علیهم السلام و چند نوه ایشان برای جانفشانی درکربلا همگی حاضر بوده وچه رشادتها و دلیریهای بی نظیری از خود برجای گذاشتند و شهید شدند.
همچنین مادر داغدیده و صبور حضرت ام البنین سلام الله علیها دوفرزند دیگر از یتیمان حضرت اباالفضل علیه السّلام را درمدینه نگهداری و تربیت فرمودند وسرانجام بعد سه سال و نیم اشک وگریه شدید درعزای امام حسین علیه السّلام و افشاگری های کوبنده علیه قاتلان و جنایتکاران با جگر گداخته از داغ سنگین کربلا به دست ماموران خبیث بنی امیه لعنت الله علیهم با غذای آغشته به زهر مسموم شده و به شهادت رسیدند.
نکته حائز اهمیت اینست که حضرت ام البنین سلام الله علیها میراث دیگری نیز بجای گذاشت که تا ابد نام نورانی ایشان را در تاریخ بیش از پیش درخشان نمود.
حضرت ام البنین سلام الله علیها در بقیع صورتهایی از قبور نمادین ساخته وبر سرقبور خالی اما منتسب به شهدای کربلا گریه های شدیدی میکردند. و این عمل ایشان درمقابل امام زمانشان حضرت امام سجاد علیه السّلام تقریر و تأیید شده بود.
آن قبرها صرفا یک نماد و شبیهی از قبور اصلی درکربلا بود. وبا اینکار مهر محکمی بر عزاداری شیعیان زدند که نماد شبیه تعزیه و تمثال وقتی منتسب به اهلبیت علیهم السّلام شد، همگی مقدس و یادآور کربلا خواهد بود.
سند ومدرک علامت شمائل تماثیل وهزار نماد دیگر دربین این قبور نمادین حضرت ام البنین سلام الله علیها هویداست.
ام البنين عليهاالسلام سيدةنساءالعرب ص84
رياحين الشريعة ج3 ص294
کتاب حضرت ام البنین سلام الله علیها علامه سیدعلی أشرف کوفی
زنان دانشمند شیخ علی فلسفی
حضرت ام البنین علیهاالسلام مرحوم عبدالعظیم بحرانی
وقایع الشیعه شیخ جعفر رفیعی
.