دلایل تنبلی انسان و راه کارهای درمان آن
عادت به تعویق انداختن کار در انسان، مثل بسیاری از عادتهای دیگر از جمله پرخوری، سیگار کشیدن و... جنبه فراگیر دارد و مردم با اینکه از زیان آن آگاه هستند، با وجود این از کنارش بی توجه میگذرند. عدم تمایل به درس خواندن، میزان بالای تماشای تلویزیون و... از نشانههای تنبلی هستند. چطور میتوانیم تنبلی و سستی را درمان کنیم و بی حالی و بی حوصلگی را از خود دور کنیم؟ راههایی عملی برای از بین بردن تنبلی وجود دارد که عبارتند از:
تلاش برای پرهیز از تنبلی
با عزم و اراده باید با سستی و بی حالی برخورد کرد. اگربدانیم که تنبلی عامل برانگیزاننده خشم خداوند است، راحتتر با آن مبارزه میکنیم.
پرهیز از توجیه
گاهی افراد برای فرار از مسیولیت، بهانه تراشی میکنند. با عذر و بهانه تراشی، فرد رفتار خود را منطقی جلوه میدهد، در نتیجه با این رفتار سستی را در خود تقویت میکند. برای درمان فرد باید از توجیه اجتناب کند و خود را گول نزند. برای پرهیز از توجیه گرایی، به چند مورد باید توجه کرد: فرد برای موجَه جلوه دادن تاخیر در انجام کار، دلایل گوناگون را دستاویز برای دفاع از خود قرار ندهد. برای فرار از وظیفه، از دیگران هم توجیه را نپذیرد، تا اهمال در خود او و دیگران تقویت نشود. از آن کسی که مسیولیت کاری را داشته، تنها نتیجه کار سوال شود؛ چرا که مدیریت زمان از وظایف اوست و به ما ربطی ندارد. به اهمال کار گوشزد شود که مادر برابر برنامهریزی نادرست او، هیچ مسیولیتی نداریم و حتی نمیتوانیم توجیهات او را بشنویم.
یافتن دوست منضبط
اهمال کاران به دلیل نداشتن برنامه مشخص در زندگی روزمره و نیز به جهت نداشتن اراده قوی، همیشه به عاملی برای به حرکت در آمدن نیاز دارند. یکی از موثرترین عوامل محرک، دوست با اراده و منظم است. افراد از تمام روحیات، خلقیات، اعمال و رفتار دوست خود اثر میپذیرند. نشست و برخاست با دوست منضبط به خصوص اگر مستمر باشد، خود به خود مسیر حرکت انسان را تغییر میدهد و گاه تا حدی بدون زحمت انسان را منظم و با اراده میکند.
خود تنظیمی
خوب است که هر وقت کاری را به عقب انداختیم، آن را در تقویم و یا دفتری یادداشت کنیم و جلوی چشم باشد. در این روش هم تنبیه وجود دارد هم تشویق؛ در واقع کاهش دفعات سستی تشویق است و زیاد شدن دفعات آن تنبیه به شمار میرود. این روش همان محاسبه در کارها است.
پیمان بستن
راه دیگر درمان تنبلی این است که فرد با خود پیمان ببنددکه تنبلی نکند و تلاش کند که آن را انجام دهد.
تمرین مبارزه با کمرویی
وقتی کسی نمیتواند کارش را به درستی و یا به موقع انجام دهد، دچار کمرویی و شرم میشود. برای مبارزه با آن تلاش کنید و بر اعصاب خود مسلط باشید. نگذارید که اتفاقات و حوادث، لحظهای شما را تحت تاثیر قرار دهد. تلاش کنید تا شیوه و رفتار کسی را که به نظر شما انسانی کامل است، تقلید کنید. برخورد با دیگران، پیش سلام بودن، احوال پرسی کردن، ارتباط برقرار کردن، همدردی، حضور در جمع مردم، شرکت در غم و شادی آنها و... میتواند راهکار خوبی برای مبارزه با کمرویی باشد.
خود آشکاری حقیقی
گاهی علت اینکه دچار تنبلی میشوید این است که میترسید وارد کاری شوید؛ چرا که از قضاوت این و آن دل خوشی ندارید.