پنجم ماه رمضان سال 47هجری داماد کربلا سرور گرانقدر ما حضرت قاسم بن الحسن علیه السّلام در مدینه به دنیا آمدند.
مادر حضرت قاسم و همچنین مادر حضرت عبدالله حضرت #نجمه_خاتون سلام الله علیها هستند که به ایشان #رمله نیز میگفتند.
ارشاد ج2 ص20
یکی از امامزاده های مظلوم تاریخ حضرت #قاسم_بن_حسن علیه السّلام است.
این بزرگوار زمان شهادت پدر بزرگوارشان فقط سه سال و اندی داشتند و در سن سیزده سالگی در روز عاشورا و در آغوش عموی بزرگوارشان مولایمان امام حسین علیه السلام شهید گشتند.
طبق بعضی از اقوال با در نظر گرفتن اینکه حضرت قاسم علیه السلام در روز عاشورا سیزده سال و چند ماه داشته اند، ولادت ایشان را در ماه شعبان و رمضان میدانیم البته ناگفته نماند که شیعیان عرب زبان ولادت حضرت قاسم علیه السلام را در دو تاریخ چهاردهم شعبان و پنجم رمضان نیز میدانند که البته همه ایام باید #تعظیم شود. ولی پنجم ماه رمضان از شهرت بیشتری و بسزایی برخوردار است.
حضرت قاسم علیه السّلام در روز عاشورا بنابر وصیت پدر و به دستور عموی بزرگورشان با حضرت زبیده خاتون دختر امام حسین علیه السّلام عقد ازدواج بستند و بعد از آن راهی میدان شده و به شهادت رسیدند.
#ازدواج_حضرت_قاسم_از_مسلمات_تاریخ_است که اسنادی زیادی از قرن چهارم و پنجم تا امروز وجود دارد.
بحرالأنساب قرن چهارم، سید مرتضی علم الهدی
روضة الشهدا قرن نهم، ملاحسین کاشفی
اسرارالشهادات از مرحوم ملا آقا دربندی
تذکرة الشهداء
توضیحات تکمیلی درباره مادر بزرگوار ایشان:
مادر حضرت قاسم علیه السّلام بانوی عظیم الشأن #نجمه بوده که به ایشان رمله ویا نفیله نیز گفته اند.
#حضرت_نجمه_خاتون سلام الله علیها برای امام حسن علیه السلام سه پسر بدنیا آوردند: عَمْرِو بن الحسن و قاسم بن الحسن و عبدالله بن الحسن علیهم السّلام، و هرسه بزرگوار در کربلا به شهادت رسیدند.
بعداز شهادت امام حسن مجتبی علیه السّلام حضرت نجمه خاتون مدتی درمدینه ماندند تا زمانی که امام حسین علیه السّلام بهمراه همه مخدرات قصد حرکت به کربلا نمودند
پس حضرت نجمه خاتون سلام الله علیها نیز با اذن واجازه سیدالشهداء علیه السلام برای خروج از مدینه و همراهی بامخدرات اهلبیت علیهم السّلام باکاروان حضرت راهی شدند و فرزندان ایشان شهید کربلا شدند و#حضرت_نجمه خاتون در زمره اسیران کربلا قرار دارند.
در روز عاشورا امام حسین علیه السلام بنا به وصیت امام مجتبی علیه السّلام دستور فرمودند که حضرت قاسم علیه السلام با دخترشان حضرت زبیده خاتون سلام الله علیها ازدواج کنند. در این موقع به جناب نجمه خاتون سلام الله علیها فرمودند اگر لباس نو برای قاسم دارید بیاورید. حضرت نجمه سلام الله علیها صندوق لباس را دیده و عرضه داشتند: یا اباعبدالله لباس تازه ای نداریم. امام حسین علیه السلام فرمودند صندوق را پیش من آورید. حضرت نجمه خاتون به همراه #حضرت_زینب کبری عقیله بنی هاشم علیه السّلام صندوقچه را آوردند وسیدالشهداء علیه السّلام قبای امام حسن علیه السّلام را به قاسم پوشاندند و عمامه امام مجتبی را به سرش پیچیدند و دست دخترشان زبیده خاتون را که نامزد حضرت قاسم بود گرفته و عقد او را به قاسم جاری نمودند وبعد دست هردو را در دست هم گذاشتند. حضرت قاسم علیه الّسلام به دختر عموی خود نگاه فرمودند و در حالیکه هردو برغربت سیدالشهداء علیه السّلام گریه میکردند وبعد از ساعتی به جدال دشمن رفته و شهید گشتند.
حضرت نجمه سلام الله علیها درمقابل خيمه ايستاده و نظاره گر مبارزه فرزندشان بودند و میدیدند که فرزندشان چطور دلاورانه میجنگند تا آنجا که حضرت قاسم زخم خورده و بر زمین افتادند که مادرشان نظاره گر شهادت ایشان بوده و میگریستندو میفرموند: واحسنا واحسینا واقاسما...
ابصارالعین ص72-224
معالى السبطين ج2 ص235
رياحين الشريعة ج3 ص299
وسيلة الدارين ص253-416
حیاةالامام الحسن بن علی ج2 ص460