اجرایی قدیمی از استاد پرویز مشکاتیان به بهانه زادروزش | ویدیو
پرویز مشکاتیان هنرمند نامدار خراسانی که از استادان و پژوهشگران موسیقی ایرانی بود یکی از بزرگترین آهنگسازان و نوازندگان سنتور ایرانی در دوران معاصر و شاید در همه ادوار موسیقی ایرانی به شمار میآید، وی در گشودن راه شعر نیمایی به موسیقی اصیل ایرانی و پرورش نوازندگان جدید نقش قابلتوجهی داشت.
استاد پرویز مشکاتیان 24 اردیبهشت 1334 در نیشابور متولد شد. او مقدمات موسیقی را از 6 سالگی نزد پدرش، حسن مشکاتیان، آموخت و نخستین کنسرت خود را در سن 8 سالگی در مراسم گردهمایی دانش آموزان در مدرسه امیر معزی نیشابور ارائه داد. پرویز پسازآن در جشنواره موسیقی که در اردوگاه رامسر برگزار میشد بهدفعات شرکت کرد و در آنها رتبههای برتر کسب کرد.
مشکاتیان سال 1353 در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران قبول شد و همزمان به آموزش ردیف میرزا عبدالله نزد نورعلی خان برومند و ردیف موسیقی سنتی نزد دکتر داریوش صفوت پرداخت. وی در همان دوران آموزش ردیف مبانی موسیقی و موسیقی ایرانی را نزد اساتیدی چون دکتر محمدتقی مسعودیه، عبدالله خان دوامی، سعید هرمزی، یوسف فروتن ادامه داد.
پرویز مشکاتیان از سال 1354 همکاری خود را با مرکز حفظ و اشاعه موسیقی بهعنوان مدرس و نوازنده سنتور و سرپرست گروه زیر نظر دکتر داریوش صفوت ادامه داد و برکنار آن به اجرای کنسرتهای متعدد با خوانندگان پرداخت.
پرویز مشکاتیان در سال 1356 گروه عارف را تشکیل داد، درهمان سال در آزمون باربد که به ابتکار استاد نورعلی برومند برگزار میشد شرکت کرد و به همراه پشنگ کامکار مقام اول در رشته سنتور را کسب کرد. او همچنین به همراه داریوش طلایی مقام ممتاز در ردیف نوازی را به دست آورد.
مشکاتیان از سال 1356و زیر نظر هوشنگ ابتهاج همکاری با رادیو را آغاز کرد ولی پس از واقعه 17 شهریور 1357 از رادیو استعفا داد و مؤسسه چاووش را با همکاری هنرمندان گروه عارف و شیدا تشکیل داد و با همکاری شهرام ناظری، تصنیف مرا عاشق را بر روی شعر مولانا ساخت.
وی از سال 1358 تا سال 1367 با محمدرضا شجریان همکاری داشت که نتیجه این همکاری، آثار ماندگاری چون بیداد، آستان جانان، سر عشق، نوا و دستان بود. پرویز مشکاتیان در همه این آثار، بهعنوان آهنگساز و نوازنده سنتور (در سِرّ عشق بهعنوان نوازنده سهتار) همکاری داشت.
اجرایی که مشاهده می کنید بخشی از کنسرت گروه عارف و ایرج بسطامی به سرپرستی استاد مشکاتیان می باشد که مربوط به سال 1372 است.