انواع، علایم و درمان کیست تخمدان
گاهی تجمع مایعی در داخل یک فولیکول در حال رشد در تخمدان منجر به ایجاد کیست های فانکشنال می شود. این کیست ها که شایع ترین نوع کیست ها هستند خطری ندارند و اغلب در سنین نوجوانی و باروری ایجاد می شوند. کیست های فانکشنال در بیشتر موارد حتی تشخیص هم داده نمی شوند و بی سرو صدا و خود به خود از بین می روند.
در برخی موارد بیمار به دلیل بزرگ بودن کیست، چرخش یا ایجاد سوراخ در قسمتی از کیست (که ممکن است مقداری از مایع کیست به داخل شکم سرایت کند) احساس درد و نارحتی خواهد کرد. در این موارد پزشک بعد از بررسی علت ایجاد درد درمان های مناسب را تجویز خواهد کرد. در کیست های فانکشنال کمتر با چرخش کیست مواجه می شویم و در بیشتر موارد درد به دلیل سرایت مایع داخل کیست به شکم یا بزرگ بودن کیست است.
درمان با توجه به سن و سایر عوامل:
در این نوع کیست ها در بیش از 90 درصد موارد نیاز به درمان های خاصی وجود ندارد و بیمار فقط باید تحت نظارت باشد و در دوره های مشخصی به پزشک مراجعه کند. در صورتی که کیست بعد از گذشت 2 ماه از بین نرفت و اندازه اش نیز حدود 4 تا 5 سانتیمتر بود باید ارزیابی های دقیق تری انجام شود.در این موارد بیشتر دارو درمانی تجویز می شود. در صورتی که بیمار مبتلا به کیست فانکشنال جوان باشد ترجیح می دهیم کمتر از درمان های تهاجمی استفاده کنیم و برخورد محافظه کارانه تری داشته باشیم تا به این وسیله از عوارض بعدی مانند چسبندگی داخل لوله رحم و ناباروری پرهیز شود اما در مواردی که کیست چرخیده یا پاره شده باشد باید سریع درمان را آغاز کرد. در مواردی که بیمار در سنین بالا باشد نیز باید از اقدامات جدی و سریع برای درمان استفاده کرد.