حسن بن علی وشّاء داستانی را از یک همنشینی با امام رضا علیه السلام در شب دحوالارض نقل کرده است. او میگوید: «من بچه بودم که با پدرم خدمت امام هشتم (علیه السلام) رسیدیم. آن شب، شب 25 ماه ذی القعده بود. پس از آن که غذا خوردیم امام رضا علیه السلام فرمودند در این شب که دحو الارض نام دارد، حضرت ابراهیم علیه السلام و حضرت عیسی علیه السلام متولد شدند و در چنین روزی، زمین از کعبه گسترش پیدا کرده است و هر کس روز 25 ماه ذی القعده را روزه بگیرد، ثواب 60 ماه روزه را برایش مینویسند.»
در روایتی دیگر آمده است، حضرت امام عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) روز 25 ذی القعده، ظهور و قیام میکنند. روز 25 ماه ذی القعده یکی از چهار روزی است که در 365 روز سال ثواب روزه در آن بسیار بالاست. در روایتی آمده است که روزه بیست و پنجم ماه ذی القعده، ثواب 70 سال عبادت را دارد. در روایتی دیگر دارد که کفاره 70 سال معاصی به وسیله روزه در دحوالارض انجام میشود و هر کس در روز بیست و پنجم ذی القعده روزه بگیرد و پیش از روزه شب زنده داری کند، عبادت 100 سال برای او نوشته میشود.
طبق روایات تمام موجودات آسمانی و زمینی بر کسی که در دحو الارض روزه بگیرد، استغفار میکنند. یکی دیگر از اعمالی که برای این روز ذکر شده است، نمازی دو رکعتی است که باید پیش از ظهر خوانده شود.
در هر رکعت پس از سوره «حمد» پنج مرتبه سوره «و الشّمس» خوانده شود، و پس از سلام بگوید، لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ هیچ جنبش و نیرویى نیست مگر به خداى برتر بزرگ؛ سپس نماز گزار بخواند یَا مُقِیلَ الْعَثَرَاتِ أَقِلْنِی عَثْرَتِی یَا مُجِیبَ الدَّعَوَاتِ أَجِبْ دَعْوَتِی یَا سَامِعَ الْأَصْوَاتِ اسْمَعْ صَوْتِی وَ ارْحَمْنِی وَ تَجَاوَزْ عَنْ سَیِّئَاتِی وَ مَا عِنْدِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ اى نادیده گیر لغزشها لغزشم را نادیده گیر، اى اجابت کننده دعاها، دعایم را اجابت کن، اى شنواى صداها، صدایم را بشنو و به من رحم کن و از بدی هایم و آنچه نزد من است درگذر، اى صاحب بزرگى و بزرگوارى.
????امشب ، شب نزول رحمت الهیست
قال رسول الله صلی الله علیه وآله انزل الله الرّحمة لخمس ليال بَقِينَ من ذي القعدة
پیامبر اکرم صلی اله علیه واله فرمودند:
خداوند متعال، رحمت خويش را در پنج شب مانده به آخر ذي قعده [يعني در شب 25 ذي قعده] نازل نمود.
????اقبال الاعمال ص619
????ثواب شب زنده داری و روزه در شب و روز دحوالارض
وَ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ السُّلَمِيِّ ، عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ( عليه السَّلام) قَالَ : أَوَّلُ رَحْمَةٍ نَزَلَتْ مِنَ السَّمَاءِ إِلَى الْأَرْضِ فِي خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ ، فَمَنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ وَ قَامَ تِلْكَ اللَّيْلَةَ ، فَلَهُ عِبَادَةُ مِائَةِ سَنَةٍ صَامَ نَهَارَهَا وَ قَامَ لَيْلَهَا.
حضرت امیرالمومنین صلوات الله علیه فرمودند: نخستین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در روز بیست و پنجم ماه ذیالقعده، روز دحوالارض بوده است و هرکس این روز را روزه بدارد و شب آن را به عبادت بپردازد، به پاداش عبادت 100 ساله رسیده است، عبادت صد سالهای که روزهای آن را به روزه و شبهای آن را به عبادت گذرانیده باشد
????وسائل الشيعة : 10 / 451
????عبادت دسته جمعی و درخواست حاجت در روز دحوالارض
وعن أمير المومنین صلوات الله علیه أيما جماعة اجتمعت ذلك اليوم في ذكر ربهم عز وجل، لم يتفرقوا حتى يعطوا سؤلهم،
????امیرالمومنین صلوات الله علیه فرمودند:هر جماعتی که در روز دحوالارض در جایی جمع شوند و خدا را یاد کنند قبل از متفرق شدن خداوند حاجات آنان را براورده مینماید
???? إقبال الأعمال: ج2، ص27.