مهریه چیست|شرایط مهریه|وصول مهریه
مهریه چیست؟
وب سایت حقوقی یاروکیل به معرفی و بررسی تخصصی مهریه چیست؟ و شرایط مهریه پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مفهوم مهریه
مهریه، که با نام های صداق و کابین هم شناخته شده است، در زبان لاتین اصطلاحاً dowry گفته می شود. مهریه، مالی می باشد که مرد در هنگام عقد ازدواج به زن پرداخت میکند و با احراز عقد زن، صاحب و مالک مهریه می گردد و مرد الزام به پرداخت آن دارد. زن با ملکیت مهریه حق دارد که هرگونه دخل و تصرفی در آن بنماید یا این که هر زمان اراده کند آن را درخواست نماید و شوهر مکلف است آن را پرداخت کند.
دریافت مهریه با رجوع به دادگاه خانواده
اندازه مهریه و خصوصیات آن در سند ازدواج مشخص شده است و قباله ازدواج که توسط سردفتر نکاح تنظیم می شود سندی رسمی می باشد. اگر زمانی برای پرداخت مهریه مشخص نشده باشد بعد از ظهور نکاح زن قادر است برای دریافت آن وارد عمل شود و اگر شوهر از انجام تعهدات خود در این مورد سر باز زد، زن با توجه به سند رسمی که در اختیار دارد قادر است برای ملزم نمودن همسرش در پرداخت مهریه به دادگاه صالح رجوع نموده و ایراد دعوا کند. بنابراین زن قادر است دادخواست مهریه را در دادگاه مطرح کند که تمام یا بخشی از مهریه اش را که در سند نکاح عند المطالبه قید شده است، مطالبه نماید.
بدین ترتیب در قدم اول دادخواست را در دو نسخه تهیه کرده و آن را تکمیل می کند و با تصویر اصل قباله ی ازدواج که بدان پیوست شده است به دادگاه به منظور رسیدگی و صدور رای تسلیم می نماید. دادگاه بعد از آن که اسناد و مدارک زن را مورد بررسی قرار میدهد و با توجه به قباله ازدواج حکم محکومیت مرد را صادر میکند که این حکم طی 20 روز از زمان ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.
بعد از این که دادنامه قطعیت پیدا کرد زن این حق را دارد که بر طبق قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 درخواست اجرایی کند و اگر مرد از پرداخت مهریه سر باز زد، زن قادر است که دارایی او را به اجرای احکام معرفی کند تا اجرای احکام آن ها را توقیف کرده یا بفروشد تا زن بتواند حقش را وصول کند. بر اساس قانون اجرای احکام مدنی همه دارایی های منقول و غیر منقول مرد به جز مواردی که در ماده 524 قانون آیین دادرسی جزو مستثنیات دین هست قابلیت توقیف و یا فروش را دارد.
دریافت مهریه با رجوع به اداره ثبت اسناد و املاک
روشی دیگری که به واسطه آن زن می تواند مهریه خود را مطالبه نماید از طریق دفتر ثبت است. بر اساس ماده 1 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و ماده 2 قانون ازدواج و ماده 15 نظام نامه دفتر ثبت ازدواج و طلاق که در 1310 تصویب شده است، دفتر ثبت سند ازدواج این صلاحیت را دارد که احقاق حق زن نسبت به دریافت مهریه را اعمال کند.
بنابراین در گام اول زن با مراجعه به دفترخانه ای که در آن جا عقد نکاح صورت گرفته، درخواست دریافت مهریه خود را طرح می کند. دفترخانه این موضوع را به شوهر ابلاغ می نماید. اگر همسر حاضر به پرداخت مهریه نشود، زن درخواست اجرای مندرجات سند نکاح خود را در مورد مهریه می کند. در نهایت وقتی زن مالی از شوهر را به دفتر ثبت اعلام کند که از جمله مستثنیات دین هم نباشد، مالی که از سوی زن معرفی شده از طرف اجرای ثبت در منفعت زن توقیف می شود و اگر مرد مالی نداشته باشد و کارمند یکی از ادارات دولتی یا شرکت های خصوصی باشد با درخواست زن یک سوم حقوق شوهر تا زمانی که مهریه به طور کامل پرداخت شود در منفعت زن توقیف می گردد و به زن پرداخت می شود.
انواع مهریه :
هر انسانی چه زن و چه مرد دارای اهلیت تمتع می باشد، یعنی قادر است صاحب مال شود و هر نوع دخل و تصرفی را در امور مالی خود داشته باشد به جز دیوانه و سفیه و غیر رشید که این توانایی را ندارند و از این حیث بین زن و مرد فرقی نمی باشد. از جمله ی این حقوق مهریه است که در زیر به انواع آن و شرایط تعیین آن می پردازیم.
https://yarvakil.com/%d9%85%d9%87%d8%b1%db%8c%d9%87-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa/