اصول انجام تکنیک PCR
واکنش زنجیرهای پلیمراز (Polymerase Chain Reaction) که مخفف آن PCR میباشد. واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) تکنیکی در زیستشناسی مولکولی است و به منظور تکثیر یک نسخه منفرد یا نسخههای کمی از یک قطعه DNA با توالی خاص به تعداد هزار یا میلیونها نسخه به کار میرود. این تکنیک ابزاری آسان و ارزان قیمت برای تکثیر یک قطعه خاص از DNA است و برای اهدافی همچون تشخیص و نظارت بر بیماریهای ژنتیکی، شناسایی مجرمان (در زمینهٔ پزشکی قانونی) و مطالعه عملکرد یک بخش هدف از DNA مورد استفاده قرار میگیرد.
این تکنیک در سال 1983 بوسیله کری مالیس ابداع شد. هماکنون PCR یک تکنیک متداول و اغلب ضروری در آزمایشگاههای بالینی و آزمایشگاههای تحقیقاتی است و در موارد گوناگونی کاربرد دارد. این کاربردها شامل کلونکردن DNA برای توالی یابی، فیلوژنی بر پایه DNA، آنالیز عملکرد ژنها، تشخیص بیماریهای ارثی، شناسایی اثر انگشت ژنتیکی (مورد استفاده در علم پزشکی قانونی) و تشخیص عوامل بیماریزا در تستهای نوکلئیک اسید برای تشخیص بیماریهای عفونی است. در سال 1993 مولیس همراه با مایکل اسمیت جایزه نوبل شیمی را برای کار روی PCR دریافت کردند.
اساس تکنیک PCR چرخههای حرارتی است. این چرخهها شامل چرخههای گرمایی و سرمایی تکراری، ذوب DNA و تکثیر آنزیمی DNA است. پرایمرها (قطعات کوتاه DNA) که حاوی توالی مکمل ناحیه هدف اند به همراه یک DNA پلیمراز، اجزای اصلی واکنش PCR برای انتخاب و تکثیر قطعه مورد نظر را تشکیل میدهند. طی فرایند PCR الگوی DNA به صورت لگاریتمی تکثیر میشود و DNA تکثیر شده خود به عنوان الگویی برای همانندسازی استفاده میشود. PCR میتواند به شکل گستردهای برای انجام مراحل مختلف در دستکاریهای ژنتیکی استفاده شود.برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت www.arshadanesh.ir و پیج اینستاگرام instagram.com/arsha.danesh مراجعه کنید.